lørdag den 2. marts 2013

Lidt om, hvad jeg egentlig er en del af, og hvad målet med det hele er

Sweetwaters: I Sweetwaters bor der omkring 60.000 mennesker, heraf er omkring 5.000 forældreløse børn. Området har den største udbredelse af HIV/AIDS i landet (39,1 %). Derudover er det kraftigt præget af, fattigdom, misbrug, vold og kriminalitet. Området er også præget af meget arbejdsløshed - I 2001 var 70 % arbejdsløse.
Hvorfor?: Der er et begrænset antal rollemodeller, for det meget høje antal af børn og unge, der er i området. Mange af husstandene i Sweetwaters er med enlige forsørgere eller børne-forsørgere, hvor der er et fravær af voksne rollemodeller. Desuden har alkoholisme og stofmisbrug skabt meget usunde situationer i mange familier. Den generelle mangel på en sund familiestruktur, har betydet, at børn og unge mangler gode rollemodeller, samt voksen supervision og vejledning. De har ingen at gå til, når livet volder dem problemer, og det fører til forskelligt slags misbrug, lavt selvværd og er fanget i problemerne.
Uddannelsessystemet er også meget ringe. Omkring 24.000 har ikke gået i nogen form for skole. Omkring 46.000 har gået delvist i grundskolen. Omkring 16.000 har færdiggjort grundskolen. Omkring 7.400 har gået delvist i gymnasiet. Omkring 3.400 har gået i gymnasie de sidste to år. (deres gymnasie kaldes High School og er fra 8.-12. klasse). Og kun omkring 400 har en højere uddannelse. Derudover lærer børnene, i deres tidlige år, ikke de krævende grundlæggende færdigheder, som er nødvendige for at klare sig i skolen og dermed klare sig, når de starter i det formelle uddannelsessystem. Eksamenerne er landsdækkende, det vil sige, at de skal tage de samme prøver i slutningen af året, som resten af landet – og da lærerne der underviser, selv har fået dårlig uddannelse, er området fanget i en ond cirkel af dårlig uddannelse og dårlige odds for at bestå og dermed gennemføre.
iThemba: iThemba ønsker at ændre uddannelsessystemet fra bundet og op, over de næste 15 år. De ønske at skabe en generation, der vokser op med uddannelse og muligheder, som vil blive rollemodeller, lærer, leder og bringe håb og en fremtid til området.
Hvordan: iThemba har en masse ansatte, heraf en gruppe mennesker, der kaldes ”field workers”, der tager ud i Sweetwaters hver dag. De står bl.a. for ”life skills”, ”homevisits” og ”life groups”:
  • Life skills: er undervisning på skolen, der handler om at leve et godt liv og tage de rigtige valg. At opbygge god selvtillid, at sige nej til vold, at gøre en indstats i skolen, at respektere andre, at tage gode beslutninger osv. En direkte oversættelse vil være: livsfærdigheder.
  • Home visits: Her tager de hjem til de unge, for at lytte til dem, vejlede dem og snakke med dem. Hvis familien er åben over for det, snakker de også med familien.
  • Life groups: er en slags ungdomsgrupper på omkring 20 børn/unge, hvor der bliver leget, bygget fællesskab og undervist i at følge Jesus og leve som ham.
Så bliver der arrangeret ungdomslejre, børnelejre og andre events, der bringer fællesskab, glæde og håb.
Der er også fokus på at undervise, udvikle og hjælpe lærerne og pædagogerne, både i skolerne og i creche'erne. Samt undervise, udvikle og hjælpe eleverne og børnene. iThemba mener, at de er forpligtet til at tænke grundigt over, hvilken type hjælp de tilbyder. De ønsker, at det de bidrager med imødekommer reelle behov og opfordre de trængende til at deltage i deres egen opløftelse/udvikling. De ønsker, at dem der bliver hjulpet vil voksne og modnes i arbejdet, for at få de færdigheder de behøver, for til sidst at stå på egne ben. Hjælpen skal styrke området, i stedet for at være en midlertidig lindring.
Det er her mit arbejde kommer ind i billedet. Jeg underviser eleverne, så de udvikler færdigheder og tager viden med sig videre, samtidig med at jeg hjælper, inspirerer og udvikler lærerne. På den måde kan lærerne selv fortsætte, når jeg er tager hjem og forhåbentlig, har de fået en større viden og forståelse for det at undervise i billedkunst, og føler sig mere udrustet til deres arbejde. Jeg har løbende lavet eksempler af alt, hvad jeg har undervist i, og vil i slutningen af mit ophold, give hver lærer, som jeg har arbejdet med, en mappe, der kan hjælpe dem med undervisningen næste år.
iThemba betyder håb – og det er målet: Vores passion er at tjene menneskerne i Mpumuza (Sweatwaters) og give dem et håb for fremtiden gennem uddannelse, udvikling og nye færdigheder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar